SimaPro uutiskirje kesäkuu – 2021-06-29T11:42:05+00:00


*|MC:SUBJECT|*View this email in your browser

Hei kaikki SimaPron käyttäjät!

Toivottavasti kaikki on hyvin kesän lämmössä ja ehkä jo riippukeinussakin. Täältä tulee SimaPron tuore uutiskirje sisältäen uutta tietoa ja hyviä vihjeitä, sekä myös heads-up syksyn ensimmäiseen SimaPro-päivään.

Ympäristökirahvit planeettamme palveluksessa
Olemme viilanneet tiiminä kesäkuun alussa yrityksemme visiota niin, ettei jää kenellekään epäselväksi, mitkä meidän arvomme ovat ja miten näemme tarkoituksemme. 

Ympäristökirahvi auttaa yrityksiä ja organisaatioita kehittymään myönteisesti, mutta suojauksen kohde on pohjimmiltaan planeettamme ekosysteemi, sekä ihmiset ja eläimet, jotka täällä elävät. 

Tämä perspektiivi auttaa meitä navigoimaan päivittäin käsitellessämme oletuksia, arvioita, kompromisseja ja projektikuvauksia sekä muita arjen työtehtäviä. Jos on vaikeaa valita, niin kysymme itseltämme: johtaako se, mitä teen, parempaan suojaan planeettamme ekosysteemille? Olenko planeettamme palveluksessa parhaalla mahdollisella tavalla?

 

Uusia kirahveja

Haluamme myös toivottaa tervetulleiksi uudet kirahvimme Viktor Hakkarainen ja Daniel Böckin tiimiimme. Molemmat ovat rautaisia elinkaariosaajia ja tulevat ennen kaikkea tuottamaan elinkaarianalyyseja. Viktor Hakkarainen on aiemmin työskennellyt rakennuksien energialaskelmien parissa LCA -konsulttina ÅFRY:ssä. Daniel Böckin puolestaan on juuri disputoinut ympäristövaikutuksen yhteydestä yrityksen voittoon ja kiertotalouteen. Jos ette ole vielä tavanneet heitä, niin varmasti niin käy pian LCA-maailmassamme.

Heads-up! 20 syyskuuta 2021 järjestämme digitaalisen SimaPro -tapaamisen suomalaisille asiakkaillemme

Laittakaa merkintä kalentereihinne jo nyt siitä, että 20 syyskuuta klo. 13.00 – 15.00 pidämme ensimmäisen yhteisen SimaPro -tapaamisen, jossa Suomessa toimivat SimaPro -käyttäjät pääsevät tapaamaan toisiaan ja samalla kuulemaan ja inspiroitumaan siitä, miten kansainväliset verkostot toimivat. Tarkempi ohjelma ja kutsut osallistumaan lähetetään elokuussa, mutta tämä on ensiaskel Suomen SimaPro -käyttäjäfoorumin luomiseksi. Tarkoituksena on sitten pitää useampia tapaamisia ja webinaareja jotakuinkin säännöllisesti, kunhan pääsemme vauhtiin. Mahdollisia toiveita aiheista, joita käsittelemme, voi myös lähettää jo etukäteen Johanna Parikka Altenstedtille, sähköpostiosoite löytyy tämän kirjeen lopusta.
 

Ympäristönkulutusanalyysi / Ruotsin Hankintavirasto

MIljögiraff on yhdessä Ruotsin Hankintaviraston kanssa kehittänyt uuden työkalun, jolla voi tehdä ympäristönkulutusanalyyseja. Sen avulla näkee, mitkä hankinnat organisaatiossasi tai yrityksessäsi lisäävät ympäristövaikutuksia. Kirjanpidon yhdistäminen ilmastodataan on mielestämme hyvä tapa saada käsitys nykytilanteesta. Sen avulla näemme, millä alalla meidän on tarkistettava ilmastostrategioita. Alla olevista linkeistä näette, miten Hankintavirasto kuvailee ympäristökulutusanalyysin, miten sitä käytetään ja miten esimerkiksi on voitu laskea sairaanhoitopiirien ilmastovaikutus työkalun avulla. Linkit ovat ruotsiksi.

https://www.upphandlingsmyndigheten.se/om-hallbar-upphandling/miljomassigt-hallbar-upphandling/analysera-inkopen-med-miljospendanalys/
 
https://www.upphandlingsmyndigheten.se/om-hallbar-upphandling/miljomassigt-hallbar-upphandling/analysera-inkopen-med-miljospendanalys/regionernas-miljopaverkan/
 
https://www.upphandlingsmyndigheten.se/om-hallbar-upphandling/miljomassigt-hallbar-upphandling/analysera-inkopen-med-miljospendanalys/kommunernas-miljopaverkan/

Jo alusta alkaen olemme yrityksessämme oppineet, miten tämän tyyppiset analyysit auttavat yrityksiä identifioimaan ilmastovaikutukset yhdistettynä talousarvioon, ja niin paremmin ymmärtämään, mihin ilmastostrategiat pitää suunnata. Jos haluatte lisää tietoa ympäristökulutusanalyyseista, ja ilmastostrategioiden kehittämisestä , ottakaa yhteys meihin. Lisäinsipiraatiota löytyy myös täältä: exponentialroadmap.org

Vihjeitä käyttäjille
Mistä löytää ecoinventin dokumentoinnin?

Olemme saaneet useita kysymyksiä siitä, miten pääsette käsiksi ecoinventin dokumentointiin. Ecoinvent kuuluu SimaProhon. LCI-datan dokumentointi löytyy ecoinventistä seuraavalla tavalla: avaa LCI-data SimaProssa, ja valitse ”documentation”, siirry alemmas ”External links” -kohtaan. Näpäytä hiiren oikealla painikkeella ”open external document”. Tässä kohdassa sinulta pyydetään ecoinvent -koodiasi, jonka olet saanut ´samalla kun sait SimaPro -lisenssin. SimaPron kontaktihenkilöt organisaatiossa ovat saaneet koodin ja oikeudet jakaa sen kaikille käyttäjillenne. Mikäli koodi on hukassa, ottakaa yhteys tänne voidaksenne luoda uuden todisteen siitä, että teillä on aktiivinen lisenssi: support@ecoinvent.org.

Report Maker
Report Maker on vahva väline, jonka avulla säästätte aikaa. Se on lisäohjelma, jonka voit asentaa koneellesi. Report Makerin avulla voit tuottaa datasta tuloksia, kaavioita ja muunlaista informaatiota, suoraan SimaProsta word-tiedostoon tai exceliin. Käyttö tapahtuu seuraavasti: kopio ”live-linkki” SimaPron ja word/excel -tiedostosi välille, niin tiedostosi päivittyy koko ajan automaattisesti sitä mukaa, kun SimaProhon tehdään päivityksiä. Uusi versio Report Maker 3 on päivitetty versio, jonka yhteensopivuus on vielä parempi Office 365 tiedostojen kanssa. Lue lisää Report Makeristä täältä: Report Maker .

Uusi julkaisu – SimaPro 9.2 ecoinvent 3.7.1 version kanssa
SimaPron uusin versio, 9.2, on tulossa ja siinä ecoinvent 3.7.1 on mukana alusta asti. Jos olet kiinnostunut siitä, katso tämä webinaari SimaPron tuottajan Prén sivustolta: PRé Sustainabilitys webinar .

Älkää muuten unohtako tallentaa ja varmistaa työtänne ohjelmistoissa ennen kesää.
 

Me tuemme teitä

Jos sinulla on kysymyksiä tai ajatuksia SimaPron käytöstä, tai LCA:sta yleensä, niin olemme aina tavoiteltavissa. Ota yhteys: simapro@miljogiraff.se

Ja suomeksi voit ottaa yhteyden viestintätukihenkilöömme Johanna Parikka Altenstedtiin osoitteesta johanna.p@miljögiraff.se.
 
Käykää myös kurkistamassa Prén kotisivuja ja varsinkin tallennettuja webinaareja, joita löytyy esim. täältä: LCA and SimaPro news – SimaPro.

Nähdään ja kuullaan taas lomien jälkeen!

 

Copyright © Miljögiraff, All rights reserved.

Our mailing address is:
Simapro@miljogiraff.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Who can you be a part of the change?