Bättre design och produktutveckling, tack! (copy 01) – 2021-03-18T15:13:38+00:00


*|MC:SUBJECT|*View this email in your browser

Nu är frågan hur 

Nu ska vi skapa klimatsmarta produkter och en resurseffektiv och cirkulär ekonomi. För att veta hur vi ska designa om och göra bättre så måste vi snabbt få svar på hur det ser ut nu.
Vad är stort och smått? Vad är möjligt idag och vad kommer vara möjligt om ett par år? Vilken lösning ska vi satsa på och vilken investering är klokast? Med hjälp av livscykelperspektivet kan vi orientera oss och identifiera möjligheterna. 
Att strukturera upp processerna i de olika livscykelfaserna ger en bra överblick som gör att du inte behöver stå och tveka så länge vid varje fråga. Metoderna och verktygen kring att analysera miljöpåverkan utvecklas hela tiden. Nu finns enkla pedagogiska möjligheter även för alla oss som inte har ambitionen att vara experter men som vill ha koll och som vill göra bättre

Hur kan vi förbättra vår design?

Har du inte redan testat att fundera igenom dina produkter och tjänster ur ett livscykelperspektiv så är det hög tid nu. Är du nyfiken på att testa en mjukvara till hjälp så rekommenderar jag dig Ecodesignstudio som är anpassat för utvecklingsprocesser. I verktyget får du hjälp att organisera din analys, du kan koppla hållbarhetsdata till material och processer och sist men inte minst så kan du jämföra olika produkter och scenarier med varandra. Verktyget är utvecklat av Altermaker och vi på Miljögiraff hjälper till att sprida det i Sverige. Du kan antingen testa verktyget via en gratis testlicens, eller köpa en månads användning för 99 €. Jobbar du i möbelbranschen har du fri tillgång till Ecodesign studio via projektet Circular Hub. På Circular Hub hittar du också massor inspirerande och matnyttigt om Circular ekonomi och omställningen. 
Vill du veta mer så kan du höra av dig till ecodesignstudio@miljogiraff.se ja eller till mig maja@miljogiraff.se

LCA-wiki

Här svarar Miljögiraff på frågor i vår LCA-wiki. Efter samma princip som Wikipedia. Skicka gärna in frågor eller bidra till att förbättra svaret. 
 
Wiki fråga: Vilken plast ska jag välja, den vanliga, den gjord av potatis eller den återvunna?
Den här frågan har vi fått några gånger den sista tiden och vi  fattar varför. Plast är ett riktig klimat- och ångestmaterial. 

————————

Ungefär så här skulle vi svara på den här frågan: Det är ingen idé att vi börjar rata en hel materialgrupp för att vi börjar få ångest över världens tillstånd. Plast är ett fantastiskt material som har enormt bra funktioner. Tyvärr har användningen av plast urartat. Plast används överallt, hur som helst, omärkt och nedsölad av massa dåliga kemikalier som blir omöjliga ur ett återvinnings-perspektiv. Vi behöver lära om helt enkelt, vi behöver fokusera på användningen och minimera efterfrågan på plast. Om vi kan få till några riktigt tydliga materialströmmar som inte är nedsmutsade så kan plasten hjälpa till att få ner det totala klimatavtrycket. Rätt plast på rätt plats kommer delvis kunna hjälpa oss att hantera klimatkrisen och rädda den biologiska mångfalden.
Så vad ska du göra som designer eller produktutvecklare? Jo du ska design bort plast där du kan, måste du använda plast ska den i första hand vara återvunnen och den ska gå att återvinnas efter att din produkt tjänat ut sin roll. Om jag skulle välja så skulle jag alltså använda återvunnen plast när produkterna kan återvinnas, i huvudsak för att stimulera utveckling i kring materialåtervinning. Ska jag ta fram en produkt som måste gå till förbränning relativt fort så skulle jag överväga bioplast mest för att få ner klimatavtrycket. Men om jag skulle ritar in bioplast skulle jag vara noggrann med ursprung på råmaterialet. Borde råmaterialet till bioplasten egentligen användas till något viktigare, mat till exempel? Ja så är vi där igen. Vi måste ifrågasätta funktionen och behovet. Blev det tydligare nu?

Vi hörs snart igen, Maja
 

Twitter

Facebook

Website

Copyright © Miljögiraff, All rights reserved.

Our mailing address is:
miljogiraff@miljogiraff.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

You can contribute to a positive future.